Selasa, 8 Jun 2010

Masak Ompok Ikan Tenggiri



Lama dah aku tak makan benda alah ni. Arwah uwan dan arwah mak aku suke benor masak lauk ni. Podeh & menyengat.

Bahan-bahannya:-

2 keping ikan tenggiri

5 biji bawang merah*
2 inci kunyit hidup (kunyit serbuk pun aci je nak pakai)*
2 biji cili merah*
10 biji cili padi ( kalau nak masuk segenggam pun, berehhh)*
2 helai daun kunyit
2 batang serai diketuk
3 keping asam gelugor aka asam keping
air secukupnya
garam secukup rasa
ajinomoto (nak isi boleh, tak nak isi pun boleh)

*dikisar/blend

Cara2nya:

Mula-mula ambil periuk yang boleh muat ikan tu. Susun daun kunyit dalam periuk tu. Pastu susun pulak serai yang dah diketuk atas daun kunyit tadi. Then campak asam gelugor dalam tu. Lepas tu baru letak ikan. Dah siap, tuang bahan2 kisar tadi atas ikan.. Masukkan air sampai tenggelam ikan je, pastu masukkan garam. Letak periuk atas dapur. Pasang api sederhana, tak besar sangat, tak slow sangat. Biarkan sampai mendidih dan bila nampak agak2 kering baru tutup api.
Pastu ambik nasi panas-panas tu, letak lauk ni, kasi gaul sama dia. Perrrrgghhh.....menyengat weh.....Pastikan ada segelas air untuk diminum di sebelah pinggan nasi anda....hehehe

nota kaki: ikan kembung, ikan selar, patin ngan baung pun boleh jugak tapi yg sedap tenggiri laaaa

2 ulasan:

  1. ni makanan org kampar...
    mmg sedap, podeh monyongat...

    BalasPadam
  2. ondek2...sodap tu na,ang...kemai slalu pakai ikan temonuong jo atau koli...

    BalasPadam